De kust is van iedereen en tegelijkertijd van niemand in het bijzonder. De kust staat stevig in de belangstelling. Dat is mooi. MooiKUST stimuleert het behouden en versterken van ruimtelijke kwaliteit van het kustlandschap, met en zonder bebouwing.
Het kan niemand zijn ontgaan dat de adviseurs van hûs en hiem in juni fietsend de kust hebben verkend. Samen met de Zeeuwse, Hollandse en Groningse collega’s is meer dan 500 kilometer afgelegd. Filmmaakster Gerlanda Wijninga fietste mee en maakte tot nu toe 30 filmpjes over belangrijke plekken aan de kust. Op iedere plek stond een ontwerper, bestuurder of ondernemer klaar om te worden geïnterviewd. Zij vertellen in de filmpjes iets over de identiteit van de plek, de soorten en mate van druk en hun eigen toekomstverwachtingen. Ieder vanuit eigen vakmanschap, tegen het decor van de meest bijzondere plekken aan de kust. De 30 filmpjes vormen samen een mooie ‘kleurenwaaier’ van impressies, beschrijvingen, zorgen en loftuitingen over de schoonheid van de kust. Ze nodigen uit om de locaties eens te bezoeken in de zomermaanden. De kust is mooi, dat laten de filmpjes wel zien.
Nu is het zaak om die schoonheid te behouden en nog verder te versterken. De mooiKUST filmpjes helpen betrokkenen om een genuanceerd beeld te krijgen. Als het gaat om de discussie over bouwplannen aan de kust, is een brede gebiedskennis een absolute vereiste. Juist aan de kust komen landschap en architectuur, natuur en cultuur, beleid en uitvoering samen. Steeds op een andere manier. De adviseurs ruimtelijke kwaliteit hebben weer nieuwe bagage om hun werk met meer breedte en diepte uit te voeren.
Alle overheden aan de Noordzeekust werken momenteel aan het Kustpact. Ook in de provincie Fryslân wordt er aan gewerkt. De bedoeling is dat alle veranderingen aan de kust met een kwaliteitsdoelstelling worden bedacht en uitgevoerd. Uiteraard is het kwaliteitsstreven op iedere kustlocatie anders. Iedere initiatiefnemer en iedere overheid heeft een ander belang. Het Kustpact zal de basis vormen om vroegtijdig en integraal over kustkwaliteit te praten. Er zullen nog geen regels in staan over wie wat waar en op welke manier mag bouwen. Het Kustpact zal moeten worden vertaald naar specifiek beleid op gemeentelijk schaalniveau. In het kader van de invoering van de Omgevingswet is dat een interessante opgave. Ontwikkelingen aan de kust zijn altijd dynamisch geweest en vragen ook in deze tijd dynamisch ruimtelijk beleid.
De mooiKUST beweging blijft aandacht vestigen op de kwaliteit van de kust. Er zullen meer kustlocaties worden bezocht, mensen worden geïnterviewd en bestuurders worden geïnspireerd. Bij hûs en hiem denken we daarbij aan een vervolgactie op de Waddeneilanden, maar ook aan de Friese IJsselmeerkust. De filmpjes zijn voor iedereen toegankelijk. De collectie groeit verder door. MooiKUST stimuleert het behouden en vergroten van ruimtelijke kwaliteit van het kustlandschap, met en zonder bebouwing.
Bekijk de filmpjes op www.mooiKUST.nl/video. Reacties zijn welkom!
Op www.mooiKUST.nl staat een aantal artikelen over mooiKUST die in de pers zijn verschenen. mooiKUST is ook actief op Twitter en Instagram @mooiKUST.