Aan de vooravond van het nationale monumentenweekend kregen Jan en Willy de Vrij de Lemster bokking uitgereikt voor de wijze waarop zij de voormalige mastenmakerij Van der Neut hebben verbouwd tot Hotel Lemmer. Doel van deze onderscheiding is het belang van behoud van historische, beeldbepalende en daarmee waardevolle panden in Lemmer en omgeving, bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.
Door de Stichting Dorpsbehoud Lemsterland wordt één keer per twee jaar een prijs toegekend aan een persoon of instelling die zich bijzonder heeft ingespannen voor het behoud of herstel van historische dorpsgezichten in de voormalige gemeente Lemsterland.
Stichting Dorpsbehoud Lemsterland heeft hûs en hiem gevraagd om een beoordelingscommissie te vormen. Marc A. Visser trad op als voorzitter en monumentenadviseur Gertjan Timmer was secretaris van de commissie.
Na een openbare oproep in de lokale media heeft Stichting Dorpsbehoud Lemsterland de beoordelingscommissie een lijst met een aantal panden aangeleverd, die in aanmerking komen voor beoordeling. Daarnaast zijn de bij hûs en hiem aanwezige databestanden geraadpleegd om te bezien of er in de afgelopen jaren (2014-2016) nog aanvragen zijn gedaan voor de verbouw van andere monumenten in de voormalige gemeente Lemsterland. Voorzitter Visser van de beoordelingscommissie memoreerde dat ook het Woudagemaal te Lemmer in dezelfde periode geweldig is gerestaureerd, maar noemde dat in het kader van de Lemster bokking een project van de buitencategorie en dus ‘hors concours’.
beoordelingscriteria
Succesvol behoud of herbestemming van een monument kan niet zonder een goed samenspel tussen initiatiefnemers, overheden, adviseurs, ontwerpers en bouwers. Monumentenzorg is dan ook vooral teamwork. Om succesvol te zijn bij het behoud van monumenten kunnen volgens de commissie aspecten als bevlogenheid, respect en doorzettingsvermogen niet ontbreken. Dit geldt in eerste instantie vooral voor de initiatiefnemer/eigenaar van het monument, De commissie ziet de Lemster Bokking vooral als een erkenning voor de opdrachtgever / initiatiefnemer. De commissie hanteert voor de editie 2016 de volgende criteria:
- Passievolle en respectvolle omgang met de historische waarde van het monument;
- Voorbeeldwerking en positieve uitstralingseffecten naar de directe omgeving;
- Meerwaardecreatie door de versmelting van historische- en eigentijdse elementen;
- Tactiliteit in materiaal- en kleurgebruik en in de uitvoering van (ambachtelijke) details.
nominaties
Naast Hotel Lemmer heeft de commissie nog twee gebouwen in Lemmer genomineerd. De eigenaren van Turfland 1 en Kortestreek 30 ontvingen van de Stichting Dorpsbehoud een ‘lytse’ bokking in de vorm van een speld. Dankzij de herbestemming van het monumentale pand Turfland 1 aan de brug over de Zijlroede is niet alleen het Rijksmonument zelf (uit 1763) maar ook een bijzonder en karakteristiek dorpsgezicht van Lemmer behouden gebleven. Het pand aan de Kortestreek 30 te Lemmer werd blijkens het jaartal in de voorgevel in 1901 gebouwd in een neo-klassieke stijl. In de dertiger jaren van de 20e eeuw was er een kantoor van de Rotterdamse Bank in gevestigd. De eigenaar heeft het pand met veel zorg en toewijding de afgelopen jaren gerestaureerd en onderhouden.
winnaar
Volgens het juryrapport dateert het oudste gedeelte van de voormalige mastmakerij aan de Polderdijk 1 uit 1897. Vanaf 1927 tot het crisisjaar 2008 was hier de fameuze mastenmakerij Van der Neut gevestigd, voor al uw masten, gieken, gaffels en blokken. Nadat verschillende plannen van ontwikkelaars waren gestrand kwam het pand in handen van de buurman, die aan weerszijden van de mastenmakerij reeds een hotel en een logement exploiteerde. Het ontwerp van JONG Architecten, de aanwijzing tot gemeentelijk monument, subsidies en crowdfunding: alles werd uit de kast gehaald. Met het monumentale hoofdgebouw als kern van het nieuwe hotel en eigentijdse nieuwe volumes er om heen is een heldere stedenbouwkundige opzet ontstaan met een tuin en een parkeerterrein. De versmelting van historische fragmenten, zoals de oude toonbank , de ambachtelijk gerestaureerde dakkapellen en nieuwe eigentijdse invullingen levert een hoge belevingswaarde. Passie, respect, geduld, vakmanschap en doorzettingsvermogen zijn volgens de beoordelingscommissie de succesfactoren gebleken voor Hotel Lemmer.