Voordracht nieuwe leden Adviescommissie Omgevingskwaliteit

Leden van de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit van hûs en hiem worden voor drie jaar benoemd en kunnen daarna gedurende een termijn van drie jaar als reserve-commissielid optreden. Het rooster van af- en aantreden bepaalt dat elk jaar enkele wisselingen plaatsvinden in de multidisciplinair samengestelde adviescommissie van hûs en hiem. De voorgedragen nieuwe leden zijn de architecten Gertrud Topper en Marije Talsma, stedebouwkundige Tim Willems-Kruize, monumentenarchitect Rudolf de Haas en architectuurhistorica Gea van Essen (reserve-lid).
De benoeming van de leden van de adviescommissie geschiedt door de gemeenteraden èn colleges van B&W van alle 17 gemeenten, die deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling hûs en hiem.

Gertrud Topper (1971) bracht haar jeugd door op Vlieland en studeerde in 1998 cum laude af aan de TU Delft zowel in de richting Architectuur als in de Bouwtechnologie. Later voltooide zij de Post-HBO opleiding Bouwhistorie & Restauratie. Vanuit het met haar partner opgerichte ontwerpbureau ‘Finishing Dutch Design & Architecture’ maakt Gertrud naast haar ontwerpen ook bouwhistorische verkenningen met waardestelling. Zij is ook als architect-lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit verbonden aan onze Utrechtse zusterorganisatie Mooisticht. Gertrud is een betrokken, integere, nauwkeurige en nieuwsgierige ontwerper/onderzoeker. Duurzaamheid, esthetiek, functionaliteit en een respectvolle houding naar de omgeving en ons culturele erfgoed vormen de basis van haar werk.

Marije Talsma (1990) ronde in 2016 haar Master Architectuur af aan de TU Eindhoven nadat zij eerst de  Bachelor Bouwkunde behaalde aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Al tijdens haar studie werkte Marije bij TWA architecten in Burdaard. Marije is een enthousiaste, jonge architecte met haar roots in Fryslân en inmiddels voor de liefde verhuisd naar Drenthe. Zij werkt met plezier zowel aan kleine als grote herbestemmingsprojecten, zoals het voormalige Fries Museum in Leeuwarden, de Blokhuispoort en de Suvelfabryk in Ljussens. Deze projecten hebben haar vermogen om complexe bouwplannen te analyseren en te beoordelen versterkt en haar affiniteit met het Friese erfgoed verdiept.

Tim Willems-Kruize (1972) slaagde in 2012 voor het staatsexamen Stedebouw, nadat hij eerst MBO Bouwkunde, HBO Ruimtelijke Ordening en Planologie en Stedebouw aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst heeft gestudeerd. Tim werkte op diverse ontwerpbureaus, enkele gemeenten en voor de provincie Groningen. Van 2012 tot 2024 was Tim atelierleider Team Ruimtelijke Kwaliteit bij onze zusterorganisatie Stichting Libau, adviesorganisatie voor omgevingskwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe. In 2020 richtte hij een stedebouwkundig bureau op, genaamd TWK stedenbouw en vanaf 2024 werkt hij samen met andere ontwerpers in het collectief Artisan. Vanuit zijn eigen bureau werkt hij voor enkele Friese gemeenten, zoals Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Schiermonnikoog. Tim is een gedreven, betrokken en oplossingsgerichte meedenker.

Rudolf de Haas (1969) volgde op de TU Delft bij de vakgroep bouwtechniek de afstudeerrichting restauratie/renovatie en behaalde zijn diploma Architectuur in 1994. Rudolf werkte voor verschillende bureaus zowel binnen als buiten Fryslân. Hij is als freelance architect/projectleider verbonden aan het bureau Achterbosch Architecten en heeft sinds 2011 een eigen bureau genaamd HAAS Architect te Leeuwarden. Volgens Rudolf is een monument nooit een gesloten boek, maar krijgt telkens nieuwe hoofdstukken. De mate waarin de nieuwe hoofdstukken worden toegevoegd aan dit boek, bepaalt de kwaliteit van het gehele verhaal. Rudolf put vooral kracht uit het samen mooie dingen maken. Hij vindt het fijn om kennis te delen met anderen en staat open voor ideeën van anderen.

Gea van Essen (1963) is in 1998 afgestudeerd aan Universiteit Utrecht in Kunstgeschiedenis en Archeologie met als specialisatie Bouwkunst. Aan dezelfde universiteit werkte zij tussen 1999 en 2009 als onderzoeker en docent kunst- en architectuurgeschiedenis. In 2011 promoveerde Gea op de organisatie van de publieke werken in de Noordelijke Nederlanden in de zeventiende eeuw. Gea werkte van 2012-2017 als beleidsmedewerker Fysieke Leefomgeving voor de gemeente Terschelling en van 2018-2022 als beleidsmedewerker monumenten en erfgoed voor de gemeente Texel. Van 2022 tot 2024 was Gea wethouder van de gemeente Terschelling. Gea is analytisch en een strategisch denker, consciëntieus en een respectvol verbinder.

De externe leden van de Adviescommissie zijn niet in dienst van hûs en hiem. Zij ontvangen per vergadering een onkostenvergoeding. De commissie werkt met twee teams met gelijkwaardige samenstelling. Zitting in de adviescommissie neemt één (donderdag)middag per maand in beslag.

Per 1 oktober 2024 is Frank Reitsma (1989) aangesteld als adviseur Omgevingskwaliteit bij hûs en hiem. Ook Frank Reitsma wordt voorgedragen om als lid van de adviescommissie te worden benoemd.