Leden van de Centrale Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit van hûs en hiem worden voor drie jaar benoemd en kunnen daarna gedurende een termijn van drie jaar als reserve-commissielid optreden. Het rooster van af- en aantreden bepaalt dat elk jaar enkele wisselingen plaatsvinden in de multidisciplinair samengestelde adviescommissie van hûs en hiem. De voorgedragen nieuwe leden voor de periode 2017-2019 zijn: Karin Couwenbergh (architect), Joram Plantenga (landschapsarchitect), Reitse de Vries (bouwhistoricus) en Johannes Hobma (burgerlid). De benoeming van de leden van de adviescommissie geschiedt door de gemeenteraden èn colleges van B&W van alle 23 deelnemende gemeenten.
Karin Couwenbergh (1962) is afgestudeerd als architect bij de Amsterdamse Academie van Bouwkunst. Sinds 2004 werkt Couwenbergh als zelfstandig architect in Engwierum. Samen met 3DV won zij de prijsvraag voor hergebruik van het brugwachtershuisje aan de Drachtsterweg te Leeuwarden. Deze 3BBOX heeft een aantal nieuwe functies gekregen: vogelkijkhut, reclamebord en vergaderruimte: BirdBox, BillBox en BrainBox.
Joram Plantenga (1976) heeft na zijn studie Landschapsarchitectuur aan de Wageningen Universiteit als landschapsarchitect en ontwerper openbare ruimte gewerkt bij De Zwarte Hond. De laatste tien jaar werkt hij als zelfstandige aan opdrachten in het hele land. Hij is in de afgelopen jaren o.a. betrokken bij diverse herinrichtingsontwerpen in Leeuwarden, waaronder het stationsgebied, het Drachtsterplein, de Overijsselselaan en de oostelijke binnenstad.
Reitse de Vries (1981) heeft twee van zijn passies tot beroep gemaakt. Naast zijn werkzaamheden als bouwhistoricus heeft De Vries een rietdekkersbedrijf. In 2010 sloot hij de vakopleiding van de Vakfederatie Rietdekkers als beste leerling af. Het diploma Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg van de Hogeschool Utrecht en een Master Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de RUG had hij toen al op zak. Als bouwhistoricus voerde De Vries o.a. bouwhistorische inventarisaties uit in Holwerd en Dokkum en verrichtte hij dendrochronologisch onderzoek.
Johannes Hobma is 40 jaar werkzaam als zelfstandig service monteur in weeg en winkelautomatisering apparatuur. Zijn grote hobby is het varen en onderhouden van het skûtsje Dankbaarheid, dat is terug gerestaureerd van woonschip tot origineel skûtsje en nu de status heeft van erkend varend monument. Hobma is zeer geïnteresseerd in de historie van de binnenvaart en daarbij behorende schepen uit de vorige eeuw. In 1992 nam hij het initiatief om een ligplaatsbeleid in de voormalige gemeente Wymbritseradiel te maken voor historische schepen aan de nog bestaande loswallen in dorpen. Formeel als burgerlid, maar vooral als deskundige scheepsbouw zal Hobma desgevraagd adviseren over aanvragen voor ligplaatsen in de lokale adviescommissies ruimtelijke kwaliteit.
Leden van de Centrale Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit zijn niet in dienst van hûs en hiem, maar ontvangen een onkostenvergoeding. Gemiddeld nemen de werkzaamheden van een commissielid één dagdeel per maand in beslag.